wax yabaha dhibayo hoyada uurka leh

uurka
Hooyadu waa in ay bilawdaa in ay u fiirsato caafimaadkeeda iyo nafaqadeeda – isla marka uu uurku yimaado – taas oo ka tarjumaysa caafimaadka iyo koritaanka uurjiifka inta ay uurka leedahay, beddelka hab nololeedka, cunista cuntooyinka caafimaadka leh iyo ka fogaanshaha cuntooyinka iyo cabitaannada waxyeelada leh ayaa ka mid ah. hababka ugu muhiimsan ee ay tahay in loo hoggaansamo xilliga uurka.
Cunto caafimaad leh xilliga uurka
Cuntooyinka cusub iyo kuwa aan la warshadayn, sida miraha, hilibka aan caatada ahayn, khudaarta iyo khudaarta, digirta, iyo caanaha dufanku ku yar yahay, ayaa aasaas u ah dhisidda cunto dhammaystiran oo isku dhafan oo hooyada uurka leh, hubinta koritaanka uurjiifka iyo helitaanka dhammaan. baahideeda nafaqo ee kala duwan.[1]
Cuntooyinka la iska ilaaliyo xilliga uurka
Xilliga uurka, iyo isbeddellada ku yimaadda jidhka haweeneyda, waxaa hoos u dhacaya awoodda habdhiska difaaca jirka, jirkeeduna wuxuu noqonayaa mid u nugul cudurrada iyo caabuqyada, sidaas awgeed waa in laga fogaado cuntooyinka wasakhaysan ama ay ku jiraan microbes, oo ay ka mid yihiin: [1] [2][3]
Waxyaalaha xoolaha ee ceyriinka ah ama aan la karin: Noocan badeecada waxaa ku jira microbes kala duwan, sida bakteeriyada, fayrasyada iyo fangaska, waxayna sababaan caabuqyo, sidaa awgeed haweeneyda uurka leh waa inay ka taxadartaa inay karsato hilibka iyo waxyaabaha la midka ah ee xoolaha ka hor intaysan bilaabin cunista.
Iska ilaali inaad cuntid ukunta ceyriinka ah, sababtoo ah waxaa ku jira bakteeriyada salmonella, taas oo keenta shuban, matag iyo kulayl sare, halka ukunta la cuni karo ka dib markaad si fiican u kariso, sababtoo ah kulaylka karinta ayaa hubinaysa baabi'inta nooc kasta oo jeermis iyo bakteeriyada ah.
Iska ilaali inaad cuntid hilibka mortadella, sausages iyo waxyaabaha caanaha laga sameeyo ee aan la miirin, waayo cuntooyinkaas waxaa ku jira bakteeriyada keenta listeriosis, taasoo keeni karta dhicin ama uur sii socdo iyo dhibaatooyin kale oo caafimaad.
Qaar ka mid ah noocyada kalluunka iyo cuntooyinka badda, kalluunka waaweyn ee nool muddo dheer ayaa inta badan ku jira boqolkiiba sare ee meerkuriga marka loo eego kalluunka kale, iyo meerkuridu waxay si xun u saameyn kartaa horumarka caadiga ah ee maskaxda iyo habdhiska dareenka ee ilmaha caloosha ku jira, iyo kalluunka laga soo qaado durdurrada, webiyada. iyo balliyada waxaa laga yaabaa inay ku jiraan walxo waxyeello leh, habdhiska dareenka ee uurjiifka taasoo ka dhalata inay saameeyaan wasakhowga biyaha ee ku badan meelo badan.
Biqilka khudaarta ceeriin, bakteeriyadu waxay ku dhex noolaan kartaa iniinaha biqilka mana dhici karto in lagu soo baxo dhaqidda, sidaa darteed haweenka uurka leh waxaa lagula talinayaa inay iska ilaaliyaan cunista cusub, laakiin waa la cuni karaa marka si fiican loo kariyo.
In aan la cunin cuntooyin badan oo ay ku badan tahay fitamiin A, cunista 10,000 oo halbeeg ama ka badan oo fitamiin A ah waxay keeni kartaa cillado ku yimaada uurjiifka, beerku waa mid ka mid ah ilaha ugu muhiimsan ee fitamiin A, sidaas darteed waxaa habboon in la iska ilaaliyo. iyo in aan la qaadan wax badan, gaar ahaan bilaha ugu horreeya ee uurka, in laga digtoonaado in aan la qaadan wax cunto ah oo dheeri ah oo ay ku jiraan xaddi badan oo fitamiin A ah, ama xitaa saliidda beerka, maadaama ay sidoo kale hodan ku tahay fitamiin A.
Cabitaanka si looga fogaado xilliga uurka
Cabitaanka qaar ayaa loo arkaa inay waxyeeleeyaan hooyada iyo uurjiifka xilliga uurka, waxaana lagu talinayaa in la iska ilaaliyo ama la dhimo, waxaana cabitaannadaas ka mid ah: [3][4]
Khamriga iyo ruuxa nuucyadiisa kala duwan, Khamrigu waxa uu yareeyaa ogsijiinta iyo cuntada ay u keeni karaan unugyada uurjiifka, waxa aanay caqabad ku noqotaa korriinkiisa iyo korriimadiisaba, sida ay sheegtay xarunta ilaalinta iyo ka hortagga cudurrada, ma jirto qadar ammaan ah oo khamri ah oo la cabbi karo xilliga uurka. uurka
Casiir aan la pasteeynin iyo caanaha oo lagu iibiyo hareeraha waddooyinka ama beeraha, cabitaanadaas waxaa laga yaabaa inay ku jiraan microbes iyo jeermis, khatar gelinaya caafimaadka hooyada iyo uurjiifka.
Biyaha ku wasakhaysan rasaasta, gaar ahaan guryaha qadiimiga ah, oo ay ku jiraan tubooyinka biyaha rasaasta, halkaas oo ay ka soo daadanayaan macdanta "lead" ee tuubooyinka biyaha la cabbo, waxayna keenaan dhibaatooyin badan, sida dhalashada ilmo miisaan yar, dhalmo degdeg ah, ama dib u dhac ku yimaada koritaanka uurjiifka.
Cabitaanada Caffeine-ku ku jiro, sida kafeega, shaaha, cabitaannada fudud iyo cabitaannada tamarta, waxay kordhiyaan halista dhicinta, uurka oo sii socda iyo dhalmo la'aanta, ama waxay yareeyaan miisaanka uurjiifka, sidaas darteed waxaa lagula talinayaa in la yareeyo isticmaalka kafeega in ka yar 200 mg maalintii.
Dhirta la iska ilaaliyo xilliga uurka
Inkasta oo geedaha iyo dhirta loo arko inay yihiin waxyaallo ammaan u ah caafimaadka bini'aadamka, isla markaana la cuni karo iyada oo aan waxyeello loo geysan, cunista geedaha ayaa laga yaabaa inay waxyeello u geystaan xilliga uurka, marar badanna lama xaqiijin karo badbaadada hooyada iyo uurjiifka xilliga uurka. machadyadu ma codsadaan Ha la sameeyo daraasado xaqiijinaya badbaadada geedaha xilliga uurka, sidaas darteed waxaa fiican in la iska ilaaliyo qaadashada alaabtan xilliga uurka, iyo haddii ay lagama maarmaan noqoto in lala tashado dhakhtar la socda kiiskan.[1]
Dhanka cabbitaanka cabitaannada dhirta, haweenka uurka leh waxay u cabbi karaan beddelka cabitaannada Caffeine, laakiin dhexdhexaadnimada cabbitaanka iyaga oo aan la kordhin ayaa loo arkaa mid la jecel yahay.
Dhirta la door bidayo in la iska ilaaliyo xilliga uurka waxaa ka mid ah kuwa ay ku jiraan waxyaabo kiciya, ama cunto dheeri ah oo ay ku jirto Caffeine, gaar ahaan kuwa loo isticmaalo kor u qaadista miisaanka.[1].
Kalooriyada la isticmaalo xilliga uurka
Inta ay uurka leedahay haweenka qaar waxa ay u maleeyaan in ay cunaan laba jeer intii caadiga ahayd, maadaama ay mas’uul ka yihiin in ay quudiyaan laba qof muddadaas, balse taasi run ma aha, sababtoo ah cunista tiro badan oo cunto ah iyo kalooriyo waxay keenaysaa cayil iyo miisaan korodh. , waxay saameeyaan caafimaadka hooyada, waxayna u bandhigaan ilmaha khatarta buurnaanta.
Waxa aad u habboon in hooyadu ay ku kordhiso kaloriyada loo isticmaalo xaaladaha caadiga ah ee uurka ka hor 340 kalori inta lagu jiro saddexda bilood ee labaad ee uurka, iyo 450 inta lagu jiro saddexda bilood ee saddexaad ee uurka, laakiin haddii hooyadu cayilan tahay ama cayilan xilliga uurka, way awoodi kartaa. Isla mar ahaantaana, waa inay xasuusataa in uurku aanu ahayn xilliga ku habboon dhimista miisaanka ama samaynta cunto.
تعليقات
إرسال تعليق